Kiállítások

2009 dec 11, Sirály

Hanukafesztivál, - Kulturális nyitóprogram

Minyó Szert Károly: Hanukai fény/kép teremtés fénybiciklin


Egy különleges fénybiciklis performansszal veszi kezdetét az idei Hanuka Fesztivál a Sirályban. Hanuka ünnepének két főszereplője a fény és a csoda Minyó Szert Károly előadásában pedig mindkettő egyszerre van jelen. A művész felül fénybiciklijére és a sötétkamrává átlényegült térben túlteker a profán időn, sebességet és dimenziót vált – teremt. A dinamó surrogásának, a basszus gitár és a dob hangjainak ütemére a bicikli lámpából kiárad a fény és a nézők szeme láttára megtörténik a csoda – a semmiből előidéződik egy kép, fénnyel teremtett műalkotás.


Közreműködtek: Szert Lili - fényaszisztens, 

Tóth Tamás – basszusgitár


A Szerző bevezetője:

Hatker - Hétker - Fényker!

A bicikli kultikus tárgy, egyszerű gép, na jó nem a legegyszerűbb, de lehet vele példul egy meleg nyári napon szép lassan tekerni a nyugalmas falusi főutcán , lehet száguldani az autók közt a nagykörúton, lehet bolond gyerekfejjel a bükki dombok halálkanyaraiban -elengedett kézzel- és persze üvöltve, aztán esés után, amikor sebeinket nyalogatjuk, észrevehetjük a szederfát magunk fölött és nekitámasztva a bringát annak nyergére felállva elérjük a mindent kékrefestő gyümölcsöt, és lehet vele még kést is élezni ha kellően preparálva van, ahogy azt a vándorköszörűsök tették. Egy hasonlóképpen felspécizett darabbal kiséreljük meg ma is a produkciót.


a Szerző bevezetője, háttal Tóth Tamás Totó basszgitár - VIDEÓFELVÉTEL AZ ESEMÉNYRŐL

 


Az elkészült ünnepi mű.

 

VIDEÓFELVÉTEL AZ ESEMÉNYRŐL

A fesztiválról a New York Times is beszámolt

 

Ezuton mondunk köszönetet a meghívásért és a szervezésért:
Kidma, Marom, Bartha Anita és a Sirály munkatársainak!

Továbbá, köszönet a segitségért Roskó Gábornak, és az ő VivatVelo gyüjteményének! És ugyancsak köszönet Shukri Dánielnek a gyönyörű Puch Luxus restaurátorának, hogy erre az ünnepi alkalomra rendelkezésünkre bocsátotta ezt a bringát!