Szövegek

Osztott tér - 2023 - ArtPhoto kiállitás

OSZTOTT TÉR

Minyó Szert Károly és Sógor András kiállitása az ArtPhoto galériában, megtekinthető november 30-ig, kedd és csütörtöki napokon 14-18 óráig, a kiállitók személyes közreműködésével!

Megnyitotta október 17-én Beregi Tamás iró, művészettörténész.

 

Sógor András: A Rejtett pillanatok felfedezője

Nagybánya, 1959

Az első lépései a sötétkamrában már gyerekként olyan mély hatást tettek rá, hogy az egész életét meghatározták. Emlékszik, ahogy a piros fényben a képek titokzatosan előbukkantak, és ez a varázslat vezetett a tudományos világtól a fényképezés művészetéig.

Kiállitott munkáiban az addigi perfekcióból kilépve, szabadon értelmez képi jeleket, képpé válik a képzelet! Tapinthatóak az ifjukor környezeti, geográfiai hatásai, magas hegyek kontúrja tartós képi jellé formálódik keze nyomán, amely még a random hibaizmusban is megtalálja szellemi és kompoziciós otthonosságát!

Egy különleges találkozás volt, amikor Minyó Szert Károly munkáival ismerkedett meg. Egy Mai Manó házban talált CD révén fedezte fel, ahol az egyszerűség mögött rejlő mély metafizikai tartalmak megragadtak. Azok a képek, amelyek mögé olyan szenvedéllyel vágyott bepillantani, megnyitották előtte a kreatív világ kapuit.

 

Minyó Szert Károly: A Metafizikai Látványosságok Alkimistája

New Delhi, 1955 - Minyó Szert Károly, a képzőművészeti és fotográfiai avantgárd, fénykerékpár performer, Berlin és Bécs művészeti világán átívelő pályafutásának legutóbbi mérföldköve a  „Fény-Forma-Fotogram” című projekt amely a Kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum falai között kapott helyet. Ezen az eseményen hozta össze a sors Sógor András fotográfussal, egy olyan találkozás, ami a szellemi affinitások és művészi rezonanciák kozmikus hálójában egy különös barátságba és művészi szimbiózisba torkollott.

A  kialakult művészeti dialógus, a fotográfiai gondolkodásmódok szingularitásain és összetartó erején alapult, létrehozva egy olyan viszonyrendszert, amelyben a képi narratívák és esztétikai szempontok folyamatosan egymásra hatottak. Ebből a szimbiózisból született képi világ, most az ArtPhoto galéria „Oszott Tér” nevű kiállításán debütál.

Minyó Szert Károly művészeti palettája a technológiai diverzitás és kreatív innováció kavalkádját mutatja. A képi alkotások spektruma az egyszerű fotográfiai technikáktól, mint a fotogram, átível az ezüstbromid zselatinos fekete-fehér nagyításokon és a digitális printeken, egészen a plexifotó modernitásáig - egy sajátosan Minyó által redefiniált táblaképi forma, amely az ő egyedi művészi vízióját testesíti meg.

A művész alkotásaiban a konvencionális figuratív ábrázolástól elrugaszkodva, az absztrakt színek és formák mögött rejtőző mentális képzetek és folyamatok kerülnek előtérbe, létrehozva egy olyan vizuális labirintust, amelyben a nézők elveszhetnek a metafizikai szimbolizmusok és érzéki élmények örvényében.

 

Országút online 2023